25 Ağustos 2015 Salı

K Vitamini Nelerde Bulunur

K Vitamininin Önemi

 

K vitamini her ne kadar diğer vitaminler kadar popüler olmasa da aslında hayatımızı kurtaran vitaminlerden bir tanesidir ve aslında elde etmesi de bir o kadar kolaydır. 

Temel olarak vücudumuzdaki kanın gerektiğinde pıhtılaşabilmesi için gerekli olan K vitamini, böylece yaralanma, kanama gibi durumlarda kanımızın durdurulabilmesine yardımcı olur. Ayrıca iç kanama gibi durumlarda da kanamanın yavaşlatılmasında etken vitaminlerden bir tanesidir.

K vitamini vücudumuzdaki pıhtılaşma faktörlerinin sentezinde görevlidir ve eksikliğinde kanama bozuklukları görülür. Karaciğerde depolanır. Bağırsak bakterileri tarafından sentezlenebilir. Kuşkonmaz, maydanoz, lahana, marul,kereviz, dereotu gibi yeşil sebzelerde bulunur.

Neredeyse tüm yeşil sebzeler K vitamini açısından zengindir ve buna ek olarak hayvansal besinlerden yoğurt ve yumurtada da yeterli miktarda bulunur. Fakat burada ortaya çıkan sorun, K vitaminin 2 türü olmasıdır ve bakterilerin farklı, besinlerin farklı K vitaminleri barındırmasıdır.


Hangi Besinlerde K Vitamini Vardır


Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. K vitamini desteği için yemeklerinizde ve salatalarınızda daha çok fesleğen kullanabilirsiniz.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar. Aynı zamanda demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini bakımından oldukça iyi bir kaynaktır.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir. Yani 2 yaprak çiğ ıspanakla hazırlayacağınız salatadan günlük alınması önerilen K vitaminini fazlasıyla alabilirsiniz.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir. Karalahana aynı zamanda A vitamini, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, manganez bakımından zengindir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler


    Maydanoz
    Marul
    Lahana
    Kuşkonmaz
    Köri
    Paprika
    Pul biber
    Salatalık turşusu
    Kurutulmuş domates
    Havuç
    Kereviz
    Soya fasulyesi
    Kuru karanfil
    Kaju
    Böğürtlen
    Yabanmersini
    Dut
    Ahududu
    İncir
    Armut

K Vitamini Eksikliği


Yetecek kadar alınmayan K vitamini kanın pıhtılaşma özelliğini yardımcı olamayacaktır ve sonuç olarak da idrar yollarında, akciğerlerde, diş çevresinde, sindirim sisteminde ve deri yüzeyinde kanamalar oluşur. Bu vitaminin eksik alınması durumunda, Kanamanın durmaması, adet dönemlerinde fazla kanama, deri altında noktalar, basur, burun kanaması, idrarda kan fark edilmesi gibi durumlar yaşanabilir.

Konumuzala alakalı olarak, " K Vitamini ve Cilt Bakımı " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak iy okumalar dileriz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder