28 Ağustos 2015 Cuma

Biyotin - H Vitamini - B7 Vitamini

Biyotin


Biyotin, H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla "güzellik vitamini" adıyla çıkan bir vitamindir. Biyotin, suda çözünen bir B vitamin gurubuna dahil edilen bir vitaminidir. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretilen biyotin sağlıklı bir yaşam için gerekli olan önemli bir vitamindir.

Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir. Biyotinin son zamanlarda "güzellik vitamini" olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir. Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır. Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur. 


Biyotin Bakımından Zengin Besinler

 
Ekmek Mayası: 3 gram ekmek mayasında 9.3 mikrogram biotin bulunur.
Tavuk Ciğeri: 45 gram tavuk ciğeri 104 mikrogram biotin içerir.
Hardal Tozu: 6 gram hardal tozu 9.5 mikrogram biotin içerir.
Yerfıstığı: 10 gram yerfıstığında 9.6 mikrogram biotin bulunur.
Fındık: 5 gram fındık 4.1 mikrogram biotin içerir.
Ay Çekirdeği: 9 gram ay çekirdeğinde 7.2 mikrogram biotin bulunur.
Sığır Ciğeri: 30 gram kuzu ciğeri 22.8 mikrogram biotin içerir.
Tavuk Yumurtası: 18 gram yumurta sarısı 11.7 mikrogram biotin içerir.
Badem: 10 gram bademde 6.2 mikrogram biotin bulunur.
Fesleğen: 1 gram kuru fesleğen 0.6 mikrogram biotin içerir.
Toz Acı Biber: 2 gram toz acı acı biber 1 mikrogram biotin içerir.

 

Biotinin Faydaları


Biotin, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt, saç ve tırnaklar için önemli bir vitamindir. Enerji üretimi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli olan yağ asidi metabolizmasında rol oynar.

Yağ metabolizmasına etkili olan biotin, yağ üretimi ve yağ asitlerinin yapılması için gerekli olduğu gibi DNA ve RNA yapımında da önemli rol üstlenir. Bir çok enzimin yapısına giren biotin, bu sayede gıdaların vücuda yararlı hale çevrilmesini sağlarlar. Kan şekerini azaltır. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır. Cilt sağlığı için önemlidir.

Cilt Sağlığı ve Biyotinin Yararları


B7 vitamini ve H vitamini olarak da bilinen biotin, özellikle cilt ve saç sağlığı için önerilen vitaminler arasında yer alır. Özellikle saç ve cilt bakım ürünlerinin içeriğindeki en önemli etken maddelerden bir olması ile tanınır.

biotinin vücutta yağın işlenmesi sırasında kullanılan bazı enzimlerin (acetyl Co-A carboxylase) üretimi için gerekli bir vitamindir. Bu enzimler yeterince üretilmediğinde, yağ asitleri sentezlenemez ve diğer hücreler gibi cilt hücreleri de yenilenemez. Sonuç olarak ciltte beyaz yamalar, aşırı kuru bölgeler oluşabilir ve cilt genel olarak solgun görünebilir.

Biotin aynı zamanda gebelik döneminde, saç dökülmesi ve zayıf tırnakların tedavisinde, bebeklerde deri döküntüsünde (seboreik dermatit), hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenme tedavisinde, diyabete bağlı sinirsel ağrılar için ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılan vitaminler arasında yer almaktadır.

Biyotin Eksiliği


Biyotin yetersizliği eğer müdahale edilmez ise çok tehlikeli olabilir. Biyotin hem bağırsaktaki bakteriler tarafından üretildiği, hem de genel olarak yiyeceklerde yeterli oranlarda bulunduğu için biyotin yetersizliği, doğuştan gelen bir faktör yoksa, sıklıkla rastlanılan bir durum değildir. Yine de biyotin yetersizliğinin semptomları olarak şunları sıralayabiliriz:
  • Kuru ve pullaşan deri
  • Solgunluk
  • İştahsızlık
  • Kas ağrıları
  • Kolayca kopan, kırılan saçlar
  • Saç dökülmesi, kellik
Eğer zamanında önlem alınmazsa semptomlar artar ve ciddi nörolojik veya müsküler bozukluklara yol açabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar biyotin eksikliğinin hafif derecede depresif davranışlara yol açabileceğini kanıtlamıştır.

Çiğ yumurta, içindeki avidin maddesi yüzünden biotin yetersizliğine sebep olur. Avidin, biotine tutunur ve onun bağırsaktan geri emilimine engel olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder