28 Ağustos 2015 Cuma

B12 Vitamini

B12 Vitamini / Kobalamin


B12 Vitamini suda eriyen vitaminler gurubuna dahil bir bir vitamin olup sadece hayvansal gıdalarda bulunur. Fakat suda eriyen vitaminlerden farklı olarak, karaciğer, böbrekler ve bir kısım vücut dokularında depolanabilen kobalit minerali içerir ve buna bağlı olarak, kobalamin olarakta bilinir.

B12 vitamininin ana görevi (diğer görevleri yanında) kırmızı kan hücresi üretimi ve merkezi sinir sisteminin korunmasıdır. B12 vitaminini gereğinden fazla almak gibi bir durum söz konusu değildir, çünkü B12 vitamini suda çözünen vitaminler arasındadır ve vücut ihtiyacı olanı aldıktan sonra fazlasını idrar yoluyla sistemden atar.  



B12 Vitamini Nelerde Bulunur


B12 vitamini karaciğer, böbrek, sığır eti,  yumurta, süt, peynir ve balıkta bulunur. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosununda da b12 vitamini bulunur ancak daha azdır.
 
Bitkisel besinlerde pek bulunmadığından vejetaryenlerde eksikliği sıklıkla görülür. Bununla birlikte oto immün gastrit denilen mide çeperinin incelmesi rahatsızlığında da mideden asidin salgılanma problemi oluşması nedeniyle incebağırsaklarda emilemez bu durumda da B12 vitamin eksikliği görülür. Bununla birlikte eğer vücutta emilememe gibi bir durum varsa, hap olarak alınamaz, adaleden enjeksiyon yoluyla verilir.


B12 Vitamini Bulunan Diğer Besinler

  • Takviye edilmiş kahvaltılık gevrekler
  • Yağsız yoğurt
  • Yağsız süt
  • Tam yağlı süt
  • Tam yağlı yoğurt
  • Tavuk
  • Takviye edilmiş tofu
  • Karides
  • Geyik eti
  • Deniz yosunu
  • Maya
  • Takviye edilmiş soya sütü
  • Sakatat 

B12 Vitamini Faydaları


B12 vitamini özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde ciddi derecede önemli bir rol oynamaktadır. Folik asit ile birleşince sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir sinir iletilerinin kolaylaştırılmasını sağlamaktadır. 

B12 vitamini ince bağırsaktan emilir, fakat tam olarak emilip depolanması için, midenin salgıladığı bir bileşiğe de gereksinim vardır. Bu birleşik B12 vitamini ile bağdaşır ve B12 vitamininden sonra karaciğere taşınır ve orada depolanır. B12 vitamini beyinde sinir iletimi durumlarını düzenler dolasıyla Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu etki oluşturmaktadır. 

Doğum sırasında da oluşabilecek sorunları önlemektedir. Kalp ve damar tıkanıklığına karşı etkili olmaktadır. Çocuklarda görülen astım , depresyon, şeker hastalığına bağlı nöropatilerde ve kısırlık gibi birçok hastalığın tedavi sürecinde B12 vitamini büyük ölçüde destekleyici bir unsur olarak görülmektedir.

  

B12 Eksikliği


B12 vitamin eksikliğinin bireyler üzerindeki en belirgin zararı sinirler üzerinde ciddi boyutlarda tahribata yol açarak kalıcı sinir sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ağır B12 eksiklikleri kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmektedir. Ayrıca bu hastalarda ayak ve ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları  his durumlarında bozukluklarda görülmektedir. 

B12 vitaminin azalması durumlarda ortaya çıkan belirtilerde en önemlileri kan hücrelerinde azalma ile birlikte aneminin meydana gelmesi, sinir sistemi bozuklukları, mide ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Bununla birlikte gittikçe ciddileşen ve hızla artan kansızlık, cilt bozuklukları ile kabızlıkta seyir gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder