B Vitaminleri
B vitaminleri B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine birden denir. Bu grup vitaminler İstah, sindirim ve sinir sistemi icin çok gerekli ve hayati öneme sahiptir.
Kimyasal yapıları farklı olmakla birlikte B vitaminleri grubunun genel olarak ortak özellikleri suda çözünmeleri, azot taşımaları, ısıya dayanıklı olmaları ve bazı enzimlerin kofaktörlerini oluşturmalarıdır.
B vitamini, suda eriyen vitaminlerden olduğundan vücutta depolanmamaktadır. Bu nedenle her gün düzenli olarak alınmalıdır. B vitamini, sinir sistemi, sindirim sistemi ve beyin sağlığımız açısından çok önemlidir. özellikle B vitamini azlığında sinir ucu iltihapları, depresyon ve iştahsızlık, yorgunluk, mide, bağırsak bozukluğu, kabızlık, gelişme geriliği de sıklıkla görülen durumlardır.
B Vitamin Gurubunun Önemi
B kompleks vitaminlerinin metabolizmadaki rolü tam olarak bilinmemekle birlikte, bu grup vitaminlerin birçoğu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında koenzim olarak fonksiyon görürler^ tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit ve biotin krebs siklüsünde oksidatif enerji meydana getirilmesinde görev alırlar. Folik asit ve b12 vitamini eritrosit yapımında rol alır. Bütün b vitaminleri direkt ve indirekt yoldan çeşitli vücut bileşiklerinin sentezinde rol oynarlar.
B grubu vitaminlerinden herhangi birisinin yetersizliği diğerlerinin kullanımını da etkiler. Bundan dolayı b grubundan herhangi birisinin tek başına yetersizliği seyrek görülür. Bu gruptan herhangi birisinin fazla miktarda alınması vitamin dengesini bozarak gruptaki diğer vitaminlerin yetersizliğini yaratabilir. Eksiklik durumlarının tedavisinde b grubu vitaminleri birlikte verilmelidir.
B grubu vitaminlerinden herhangi birisinin yetersizliği diğerlerinin kullanımını da etkiler. Bundan dolayı b grubundan herhangi birisinin tek başına yetersizliği seyrek görülür. Bu gruptan herhangi birisinin fazla miktarda alınması vitamin dengesini bozarak gruptaki diğer vitaminlerin yetersizliğini yaratabilir. Eksiklik durumlarının tedavisinde b grubu vitaminleri birlikte verilmelidir.
B Vitaminleri Nelerdir
B1 Vitamini gıdalar yoluyla alınmış olan karbonhidratı enerjiye dönüştürmektir. Kas ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında da oldukça önemli bir rolü vardır. Yetersiz alındığında; iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülebilir. Ekmek, makarna, pirinç gibi buğday ürünlerinin yanı sıra kırmızı ve beyaz etlerde, balık ve yumurtada bulunur.
B2 Vitamini, büyümede, solunum siteminin düzenli çalışmasında etkin rol oynar. Eksikliğinde, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, gözlerde kaşıntı, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı ve sindirim sorunları oluşabilir. En önemli kaynağı; süt ve süt ürünleri, karaciğer, böbrek gibi organ etleri, yumurta, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve mercimektir.
B3 Vitamini, tiamin gibi karbonhidratların enerjiye dönüşmesinde, sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkin rol oynar. B3 Vitamini, protein açısından zengin kaynaklar olan kırmızı et, tavuk, balık; bunun dışında kurubaklagiller, fındık, ceviz ve buğday ürünlerinde bulunur.
B5 Vitamininin, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücutta kullanılmasında etkin rolü vardır. B5 Vitamini doğada ve hemen hemen her yiyecekte bulunduğu için eksikliği görülmemektedir.
B6 Vitamini, sinir sistemi ve hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Vücudun enfeksiyona karşı savunmasında rol oynar. Eksikliğinde; migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluştuğu görülmektedir. B6 Vitamini organ etleri, tavuk, balık, yumurta sarısı, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllarda bulunur.
B2 Vitamini, büyümede, solunum siteminin düzenli çalışmasında etkin rol oynar. Eksikliğinde, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, gözlerde kaşıntı, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı ve sindirim sorunları oluşabilir. En önemli kaynağı; süt ve süt ürünleri, karaciğer, böbrek gibi organ etleri, yumurta, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve mercimektir.
B3 Vitamini, tiamin gibi karbonhidratların enerjiye dönüşmesinde, sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkin rol oynar. B3 Vitamini, protein açısından zengin kaynaklar olan kırmızı et, tavuk, balık; bunun dışında kurubaklagiller, fındık, ceviz ve buğday ürünlerinde bulunur.
B5 Vitamininin, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücutta kullanılmasında etkin rolü vardır. B5 Vitamini doğada ve hemen hemen her yiyecekte bulunduğu için eksikliği görülmemektedir.
B6 Vitamini, sinir sistemi ve hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Vücudun enfeksiyona karşı savunmasında rol oynar. Eksikliğinde; migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluştuğu görülmektedir. B6 Vitamini organ etleri, tavuk, balık, yumurta sarısı, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllarda bulunur.
B9 Vitamini, halk arasındaki yaygın adı “Folik Asit”tir. Özellikle yeni hücre yapımında, hamilelik döneminde bebeklerin zeka gelişiminde önemli rol oynar. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Eksikliğinde, zeka geriliği, sinir ve büyüme sisteminde bozukluklar ve kansızlık görülebilir. Folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, kurubaklagillerde, muz ve portakal gibi meyvelerde bulunur.
B12 Vitamini, diğer B Grubu vitaminleri ile birlikte kan hücresi yapımında görev alır. Protein ve yağların vücutta kullanılmasını sağlar ve sinir sistemi üzerinde önemli rolü vardır. Yetersiz tüketildiğinde kansızlık (anemi) görülür. Ayrıca besinler yoluyla veya sigara ile vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirmede önemli rol oynar. Genellikle vejetaryen veya daha ileri aşaması olan vegan kişilerde görülmektedir. B12 vitamini karaciğer, yürek, böbrek gibi organ etlerinde, kırmızı et, tavuk, balık, süt, yumurta ve peynirde bulunur.
B12 Vitamini, diğer B Grubu vitaminleri ile birlikte kan hücresi yapımında görev alır. Protein ve yağların vücutta kullanılmasını sağlar ve sinir sistemi üzerinde önemli rolü vardır. Yetersiz tüketildiğinde kansızlık (anemi) görülür. Ayrıca besinler yoluyla veya sigara ile vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirmede önemli rol oynar. Genellikle vejetaryen veya daha ileri aşaması olan vegan kişilerde görülmektedir. B12 vitamini karaciğer, yürek, böbrek gibi organ etlerinde, kırmızı et, tavuk, balık, süt, yumurta ve peynirde bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder