26 Ağustos 2015 Çarşamba

B6 vitamini

B6 vitamini



B6 vitamini neredeyse tüm moleküllerin sentezinde kullanılır. Proteinin yapı taşı olan amino asitlerin sentezi için B6 vitamini gerekir. 

Bu, gıdalar yoluyla alınan protein arttıkça bu proteinlerin vücut tarafından işlenebilmesi için B6 vitamini tüketiminin de aynı oranda artması gerektiği anlamına gelir.

Vücudumuzda sülfür içeren moleküllerin bulunması, özellikle hormon dengesinin korunması ve karaciğer aracılığıyla toksik maddelerin temizlenmesi açısından önemlidir. B6 vitamini sülfür içeren bileşiklerin vücut içinde taşınmasına yardımcı olur. Aynı durum vücutta pek çok kimyasal reaskiyon sırasında kullanılan metil içerikli moleküller içinde geçerlidir.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Var

Muz, avakado, tavuk, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, soya, fasulye, karnabahar, üzüm, ayçekirdeği, yer fıstığı, ceviz, balık, kuruyemişler, kepek de çok miktarda bulunur.

Karaciğer (100 gr): 0.84 mg
Böbrek (100 gr) : 0.36 mg
Patates (orta büyüklükte) : 0.7 mg
Muz (orta büyüklükte) : 0.68 mg
Bezelye (yarım kase) 1/2 c: 0.57 mg
Tavuk (100 gr) : 0.52 mg
Dana Biftek (100 gr): 0.32 mg
Alabalık (100 gr): 0.29 mg
Ayçiçeği (30 gr) : 0.23 mg
Avokado (yarım kase): 0.2 mg
Somon balığı (100 gr) : 0.19 mg
Ton Balığı Konservesi (100 gr): 0.18 mg
Fıstık ezmesi (100 gr) : 0.15 mg


B6 Vitamini faydaları


B6vitamini bağışıklık sistemi güçlendiren önemli vitaminler arasında yer alır, böylece genel sağlığa katkıda bulunarak vücudun hastalık kapmasını önler. Bunun yanında hormon düzenlemesini yapar, zihin sağlığına oldukça faydalı olan B6 vitamini dolaylı olarak ruh sağlığına katkı sağlar.

B6 vitamini ayrıca cilt sağlığının önemli bir elementidir, cildi kanser hastalıklarından ve serbest radikallerin verdiği zararlardan korur, cilt hücrelerinin sayısını arttırır. B6 vitamini kalp sağlığına faydalıdır.

Kalp damar sistemi sağlığını koruyarak kalp krizi riskini, damar tıkanıklıklarına engel olabilir.Sindirim sistemine oldukça faydalı olan B6 vitamini özellikle böbrek sağlığına inanılmaz katkıda bulunur. Karpal tünel sendromuna faydalıdır ve bu hastalık genelde B6 vitaminin eksikliğinden kaynaklanır.

Cilt Sağlığı ve B6 Vitamini


B6 vitamini hücre yenilenmesine önemli bir role sahip olduğu için eksikliğinin belirtileri ilk olarak ciltte görülür. Cilt hücreleri yenilenmediği için leke ve kırışıklıklar artabilir, egzama, dermatit gibi cilt sorunları yaşanabilir. Sinir sistemi için önemli olan B6 vitamini yeterli miktarda alınmadığında keyifsizlik, sinirlilik hali gibi belirtiler, ilerlemiş B6 vitamini eksikliğinde ise nöbetler yaşanabilir. B6 vitamini eksikliğinde kandaki hemoglobin sayısı düşeceği için anemi ve anemiye bağlı yorgunluk, halsizlik görülebilir

Cilt sağlığı için de gerekli olan B6 vitamini, egzama, kepek, akne, saç dökülmesi, ve kuru cilt de dahil olmak üzere bir dizi cilt problemlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca sindirim sistemi sağlığı için faydalı olan B6 vitamini özellikle böbrek sağlığına ciddi katkılarda bulunur.

B6 Eksikliği


B6 vitamini eksikliğinde, kandaki hemoglobin sayısının azalmasına bağlı olarak anemi oluşabilir, egzama gibi cilt hastalıkları, yorgunluk veya malez (kırıklık, keyifsizlik), kas kasılmaları ve nöbetler görülebilir. Kalp ve damar sağlığının korunması için önemli bir vitamin olan B6 vitamini ayrıca sinir sistemini etkileyen hastalıklarla bazı cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olması için önerilen vitaminler arasındadır. 

B6 Vitamini Fazlalığı ve Zararları


B6 vitamininin fazlalığı ise, sinir sistemine ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle hekime danışılmadan doz ayarı yapılmamalıdır. Doğum kontrol hapı kullananlar, alkolikler, hamileler ve hormon tedavisi görenlerde B6 vitamin eksikliği oluşur. Bu nedenle bu gruptakiler kesinlikle B6 vitamini takviyesi almalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder