22 Ağustos 2015 Cumartesi

C Vitamini

C Vitamini( Askorbik Asit )


C vitamini, ya da diğer adıyla askorbik asit, yaşayan canlılar için hayati öneme sahip, pek çok biyolojik fonksiyonun sürdürülmesini sağlayan, suda eriyen bir vitamindir. C vitamini, ağırlıklı olarak kaslarımızda, kemiklerimizde, kıkırdak ve diğer bağ dokularımızda ve kan damarlarında bulunur
L-ascorbic acid, 100 gram suda 33 gr çözünebilir. Vücutta depolanmayan ve suda çözünen bir vitamin olan c vitamini fazla tüketilmesi durumunda idrar yoluyla atılır.  Suda fazla bekletildiği zaman bozulma yapan ascorbic acid suda çözündükten hemen sonra tüketilmesi gereken bir vitamindir. C vitamini en çok kuşburnu, biber ve maydanozda bulunur.

Çoğu hayvanlar ve bitkiler, kendi c vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar c vitamini üretemediklerinden c vitaminli besinlerden almak zorundadırlar.

 

C Vitamini Faydaları Nelerdir


C vitamini insan dokularının gelişiminde oldukça hayati vitaminlerden birisidir. Vücut dokusuna sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır. Kolajen üretimini sağlayan bu vitaminin normal bireylerde günlük 60 mg, hamile kadınlarda 75 mg, sigara içenlerde ise 100 mg alınması gerekmektedir. Vücutta antioksidan etkisi vardır. C vitamini yüksek miktarda oksijen tutulmasını sağlar ve toksiklerin etkisini azaltarak vücudu korumaya alır. Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır.

C vitamini vücudumuzdaki diğer vitamin ve minerallerin etkinliğini arttırıcı özelliklere sahiptir. Askorbik asidin kan damarlarının kuvvetli olmasında da etkili olduğu düşünülmektedir.  Vücudumuzdaki demir dengelenmesinde önemli bir rol oynar.

C vitamini (ascorbic acid) özellikle cilt bakımında çok önemli bir vitamindir. Cilt lekeleri, kırışıklıklar, ve bir çok cilt rahatsızlıklarına oldukça iyi gelen bir vitamindir

C Vitamini Nasıl Kullanılır 


C vitmaini cilt ve saç bakımında oldukça sık kullanılır. Cilt bakımında c vitamini kullanımı genellikle cilt lekeleri, kırışıklıklar, anti oksidan, yaşlanma karşıtı, cilt aydınlatma ve egzama ile sedef hastalığına karşı oldukça yaygındır. Saç bakımında c vitamini kullanımı yaygındır. Saç rengi açma saç boyası akıtmada, kıl köklerini beslemede ve tırnak bakımlarında c vitamini yararlanılan vitaminlerdendir.

C vitamini Limon ve portakalla özdeşleştirilir ancak limon ve portakal yerine kuşburnu, kırmızı biber, maydonoz ve kivi yenirse daha fazla c vitamini alınır. Grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülmesine rağmen çok fark yaratan etkileri yoktur.
C Vitamini Eksikliği

C vitamini (askorbik asid), insanlar için zorunlu bir besindir. Bitkisel ağırlıklı beslenen insanlarda eksikliği çok fazla gözlemlenmez.

Vücutta yorgunluk, halsizlik ve isteksizlik c vitamini azlığında ortya çıkar. Ayrıca eklem ağrıları ve nefes darlığı c vitamini eksikliğinde görülebilen rahatsızlıklardır. C vitamini eksikliğinin önemli bir erken belirtisi de bitkinliktir. C vitamini eksikliğinde ciltte kolajen üretimi azalır ve kanamalar görülür. Yaralar geç iyileşir, kıl kökleri zayıflar, saç ve kirpik dökülmeleri olur, dişetleri kanar ve dökülür. C vitamin eksikliğinde kan damarları zayıflamakta ve ufak darbelerle kanamalar görülebilmektedir.

C Vitaminili Gıdalar


Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler ve çiğ et oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve frenk üzümüdür. Elma, armut ve erik ise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özellikle sitrus meyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi ve domatesin dış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından zengindir.

Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır.

100 gr bitki c vitamini mg

Kuşburnu 450
Kırmızı biber 340
Maydanoz 180
Yeşil biber 100
Kara lahana 94
Kivi 90
Karnabahar 80
Çilek 70
Kızılcık 55
Ispanak 50
Portakal 50
Greyfurt 43
Limon 30
Mandalina 30
Şeftali 28
Domates 23
Ahududu 22

C Vitamini Fazlalığı ve Zararları


Uzun süreli ve yüksek miktarlarda kullanımında sindirim sisteminde tahribatlar yapabilir. Ayrıca uzun süreli yüksek kullanımlarda böbrek taşı yapma riski vardır. Buna rağmen C vitamini vücutta depolanmayan bir vitamin olduğu için zararları çok fazla değildir.

Besinlerdeki askorbik asit, vücuda alındıktan birkaç saat sonra ince bağırsaktan emilerek kana geçer. 100 mg ve daha az vitamin alındığında bunun %80-90’ının emildiği belirtilmiştir. Bu esnada kandaki düzeyi kısa süre için yükselir. Kan dolaşımı ile dokulara taşınır ve fazlası böbreklerden idrarla dışarı atılır. Gereğinden fazla alınan askorbik asidin bir bölümü de monosakkaritlerde olduğu gibi karbondioksit ve suya okside olur.

Sonuç olrak, Bağışıklık sistemini hastalılara karşı güçlendiren C vitamini vücut sağlığı için hayati önem taşımaktadır. C vitamininin diğer bir avantajı ise doğal yollarla elde edilebiliyor olması. Düzenli olarak C vitamini tüketmek sürekli zinde kalmayı sağladığı gibi, genel sağlığımızıda korumaktadır

Yazımızın sonuna gelirken "C Vitamini ve Cilt Bakımı" başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. A vitaminli yağ hakkında detaylı yazımıza ulaşmak için başlığı tıklamanızın yatarli olacağını hatırlatır, iyi okumalar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder