29 Ağustos 2015 Cumartesi

F Vitamini

F Vitamini




F vitamini yağda çözülebilen ve yiyeceklerden elde edilen doymamış yağ asitlerinin sentelenmesi ile elde edilen vitamindir. Aslen F Vitamini bir vitamin olarak kabul edilmez.Esansiyel yağasitleri olan,  Linoleik asit, liolenik asit gibi doymamış yağ asitlerine F Vitamini denmektedir.

Bu yağ asitleri aslında Omega 3 ve Omega yağ asitlerinin özellikle cilt ve saç dokulaına işlemsi sürecinde etkin bir role sahiptir. Yani omega asitlerinin cilt ve saç hücrelerinde etkili olması için f vitamine ihtiyaçları vardır.

28 Ağustos 2015 Cuma

Saç Bakımında Biyotin

Saç Bakımında Biyotin


Biotin, bir çok metabolizma olayında görev alan ve suda eriyen bir vitamindir. DNA’nın çoğalmasında biotin’in önemli rolü vardır. Biotin, yağ metabolizmasında etkili. Yağ üretimi ve yağ asitlerinin yapılması için gerekli olduğu gibi DNA ve RNA yapımına da etkisi oldukça güçlü bir vitamindir . Birçok enzimin yapısına girerek bu enzim ve gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlar. 

Sağlıksız saçların zayıflaması, çevresel faktörlere karşı direncini kaybetmesi, köklerin zayıflaması gün içinde normal olarak kaybedilen 60-100 saç teli sayısını yukarı çekebilir. Ayrıca hamilelik sonrası gibi dönemlerde saçların olduğundan daha çok dökülmesi normaldir. Biotin bu gibi nedenlerden dolayı meydana gelen saç dökülmesini durdurabilir ve saçlarınızı eski sağlığına kavuşturabilir. Biotin eksikliği ise tek başına saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Biyotin - H Vitamini - B7 Vitamini

Biyotin


Biyotin, H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla "güzellik vitamini" adıyla çıkan bir vitamindir. Biyotin, suda çözünen bir B vitamin gurubuna dahil edilen bir vitaminidir. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretilen biyotin sağlıklı bir yaşam için gerekli olan önemli bir vitamindir.

Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir. Biyotinin son zamanlarda "güzellik vitamini" olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir. Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır. Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur. 

B12 Vitamini

B12 Vitamini / Kobalamin


B12 Vitamini suda eriyen vitaminler gurubuna dahil bir bir vitamin olup sadece hayvansal gıdalarda bulunur. Fakat suda eriyen vitaminlerden farklı olarak, karaciğer, böbrekler ve bir kısım vücut dokularında depolanabilen kobalit minerali içerir ve buna bağlı olarak, kobalamin olarakta bilinir.

B12 vitamininin ana görevi (diğer görevleri yanında) kırmızı kan hücresi üretimi ve merkezi sinir sisteminin korunmasıdır. B12 vitaminini gereğinden fazla almak gibi bir durum söz konusu değildir, çünkü B12 vitamini suda çözünen vitaminler arasındadır ve vücut ihtiyacı olanı aldıktan sonra fazlasını idrar yoluyla sistemden atar.  


26 Ağustos 2015 Çarşamba

B6 vitamini

B6 vitamini



B6 vitamini neredeyse tüm moleküllerin sentezinde kullanılır. Proteinin yapı taşı olan amino asitlerin sentezi için B6 vitamini gerekir. 

Bu, gıdalar yoluyla alınan protein arttıkça bu proteinlerin vücut tarafından işlenebilmesi için B6 vitamini tüketiminin de aynı oranda artması gerektiği anlamına gelir.

Vücudumuzda sülfür içeren moleküllerin bulunması, özellikle hormon dengesinin korunması ve karaciğer aracılığıyla toksik maddelerin temizlenmesi açısından önemlidir. B6 vitamini sülfür içeren bileşiklerin vücut içinde taşınmasına yardımcı olur. Aynı durum vücutta pek çok kimyasal reaskiyon sırasında kullanılan metil içerikli moleküller içinde geçerlidir.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Var

Muz, avakado, tavuk, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, soya, fasulye, karnabahar, üzüm, ayçekirdeği, yer fıstığı, ceviz, balık, kuruyemişler, kepek de çok miktarda bulunur.

Karaciğer (100 gr): 0.84 mg
Böbrek (100 gr) : 0.36 mg
Patates (orta büyüklükte) : 0.7 mg
Muz (orta büyüklükte) : 0.68 mg
Bezelye (yarım kase) 1/2 c: 0.57 mg
Tavuk (100 gr) : 0.52 mg
Dana Biftek (100 gr): 0.32 mg
Alabalık (100 gr): 0.29 mg
Ayçiçeği (30 gr) : 0.23 mg
Avokado (yarım kase): 0.2 mg
Somon balığı (100 gr) : 0.19 mg
Ton Balığı Konservesi (100 gr): 0.18 mg
Fıstık ezmesi (100 gr) : 0.15 mg

B5 Vitamini Cilt Bakımı

B5 Vitamini Cilt Bakımı


Kimyasal adı Pantotenik asit olan B5 vitamini, vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. D-panthenol olarak da bilinen b5 vitamini bir çok bitkide bulunmaktadır. Et ürünleri, arı sütü, balık yumurtasında bolca bulunur, ayrıca tahıllarda, avakado, havuç, turp gibi besinlerde bulunur.

Günümüzde, nemlendirici, bakım kremi ve serumların içeriğinde, cilt sağlığına faydalı kırışık oluşumunu önleyici, cilt yaşlanmasını yavaşlatan vitaminler kullanılıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken kurallar var. Vitamin içerikli ürünleri kullanan kişilerin, hangi vitamin’ in cildine yarar sağladığını bilmesi gerekiyor.

Cilt bakımında b5 vitamini kullanımı bir hayli yaygın olduğu zaten bilinmektedir. Özellikle bepanthen krem cilt bakımında kadınların oldukça sık kullandıkları bir kremdir. Vitamin b5 dekspantenol yani d-pantenol olarak bu kremlerin içinde %5 civarında b5 vitamini içermektedirler.

B5 Vitamini

B5 Vitamini



B5 vitamini, diğer adıyla 'Pantotenik Asit' hayvansal kaynakların yanı sıra bitkisel kaynaklarda da bulunması nedeniyle 'pantos' (Yunanca heryer) kelimesinden türetilmiştir. Bu vitaminin metabolizmada etkin şekline Koenzim A (CoA) da denmektedir.

Suda ve alkolde erime özelliği bulunmaktadır ve ısıya karşı duyarlıdır. Besinlerin pişme suyuna geçer, bu nedenle besinlerin suyu değerlendirilmelidir. Vücutta depolanmayan bir vitamindir.

B3 Vitamini ile Cilt Bakımı

Cilt Bakımında B3 Vitamini


Toz formda bulunan B3 vitamini niyasin olarak bilinir. Nikotinik asit olarak da adlandırılan bir vitamindir. Nikotinik asit olarak da bilinen niyasin, bir b vitamini türevidir ve b3 vitamini olarak da bilinir.  Niacin en çok ciğer, tavuk, balık (bazı balık türlerinde daha fazla), tahıl ürünleri, bira mayasında ve sebze olarak, brokoli havuç, kuru zencefil ve turp ta bulunur.

B3 vitamini yani niyasin cilt bakımında çok fazla kullanılan ve önemli sonuçlar veren bir vitamindir. Cilt lekesi, güneş sonrası bakım, kırışıklıklar, sivilce, cilt yağlanması, egzama, sedef gibi durumlarda kullanılan bir vitamindir.

Vitaminler cilt yaşlanmasını yavaşlatan, kırışık oluşumunu engelleyici etkileri vardır. B3 vitamini cildin nemini tutan ve tekrar yağ tabakası oluşturarak kırışıklığı önleyen bir vitamindir.

B3 Vitamini / Niyasin Nedir

B3 Vitamini Niyasin



B3 vitamini (Niyasin); Nikotinik asit ya da Nikotinamid olarak da bilinmektedir. Suda çözünebilen vitaminler arasındadır. Isıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Yüksek ısıda bile vitamin özelliklerini koruyabilmektedir.

B3 vitamini b1, b2, b5, b6, b7, b9, b11, b12 çeşitleri olan B vitamini grubunun bir üyesidir. Tüm B vitaminleri karbonhidratları enerjiye dönüştürme özelliğe sahiptir. B vitaminleri B kompleks vitaminleri olarak da anılmakta ve vücudun yağ ve protein metabolizmasına da yardımcı olmaktadır.

B3 vitamini, nişastalı ve şekerli maddelerin sindirimi için gereklidir. Kan dolaşımında, karaciğerin sağlıklı çalışmasında, bazı baş ağrısı türlerinin ve işitme problemlerinin giderilmesinde etkilidir.

B2 Vitamini

B2 Vitamini


B2 Vitamini, besinlerden enerji üretimi ve sinir sistemi ve solunum sisteminin düzenli çalışması gibi pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. Diğer adıyla Riboflavin b3 vitamini suda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanmaz. Karaciğer, böbrek ve kalpde sadece birkaç dakika kalır. Bu sebeple dışarıdan alınması gerekmektedir. 

Ayrıca deri dokularının, tırnakların ve saçların oksijen kullanımına destek verir, kepekleri giderir. Bunların yanı sıra demir ve B6 vitamini alımına yardımcı olur, eksikliği ise hamilelikte bebeğin gelişimine zarar verebilir.  

25 Ağustos 2015 Salı

B1 Vitamini

B1 Vitamini ve Özellikleri



B1 Vitamini (diğer adıyla tiamin), protein sentezi, beyin ve sinir sistemindeki pek çok hayati olan  bir vitamindir.

B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.

Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle şeker hastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur.

B Vitamini

B Vitaminleri


B vitaminleri B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine birden denir. Bu grup vitaminler İstah, sindirim ve sinir sistemi icin çok gerekli ve hayati öneme sahiptir. 

Kimyasal yapıları farklı olmakla birlikte B vitaminleri grubunun genel olarak ortak özellikleri suda çözünmeleri, azot taşımaları, ısıya dayanıklı olmaları ve bazı enzimlerin kofaktörlerini oluşturmalarıdır.

B vitamini, suda eriyen vitaminlerden olduğundan vücutta depolanmamaktadır. Bu nedenle her gün düzenli olarak alınmalıdır. B vitamini, sinir sistemi, sindirim sistemi ve beyin sağlığımız açısından çok önemlidir. özellikle B vitamini azlığında sinir ucu iltihapları, depresyon ve  iştahsızlık, yorgunluk, mide, bağırsak bozukluğu, kabızlık, gelişme geriliği de sıklıkla görülen durumlardır. 

D Vitamini Hakkında Herşey

D Vitaminin Önemi


Güneş ışığı vitamini olarak da adlandırılan D vitamini, güneş ışığının cilde temasıyla üretilir. D vitamini hücre bölünmesi ve farklılaşmasında önemli rol oynar. Ayrıca bağışıklık sistemine yardım eder.

D vitamini (diğer adıyla Kalsiferol), özellikle kemik ve diş yapısı ve gelişimi açısından önemli bir vitamindir. Kemik ve diş gelişimi üzerindeki etkileri nedeniyle özellikle bebeklerde ve büyüme çağındaki çocuklarda D Vitamini ihtiyacını karşılamak önemlidir.

Sindirim sistemine iyi gelir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kaslar, cilt ve pankreas için de yararı vardır. Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.

D Vitamini

D Vitamini

 

D Vitamini yağda çözünen bir vitamin türüdür ve vücutta uzun süre kalabilir. D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamindir. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır.

Vücuda besinler yoluyla Provitamin - D şeklinde alınır. Güneş ışınlarının etkisiyle deride D vitaminine dönüşür. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

K Vitamini Nelerde Bulunur

K Vitamininin Önemi

 

K vitamini her ne kadar diğer vitaminler kadar popüler olmasa da aslında hayatımızı kurtaran vitaminlerden bir tanesidir ve aslında elde etmesi de bir o kadar kolaydır. 

Temel olarak vücudumuzdaki kanın gerektiğinde pıhtılaşabilmesi için gerekli olan K vitamini, böylece yaralanma, kanama gibi durumlarda kanımızın durdurulabilmesine yardımcı olur. Ayrıca iç kanama gibi durumlarda da kanamanın yavaşlatılmasında etken vitaminlerden bir tanesidir.

Cilt Bakımı ve K Vitamini

Cilt Sağlığı ve K Vitamini

 

Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir, metabolizma için gerekli olan maddelerdir.Vitaminler; enzimler ve sağlıklı yaşam için gerekli olan minerallerle etkileşim içindedir.

Her gün, gerekli vitaminlerin yeterli miktarda alınması, genel sağlık ve cilt sağlığı açısından çok önemli. Her vitaminin cilt üzerinde belirli oranlarda etkisi olmakla birlikte bazı vitaminler daha fazla etkiye sahip. Bu vitaminler arasında A, B,C ve K vitaminlerini sayabiliriz.

K Vitamini

K Vitamini


Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri kırılmaya karşı korur, menopoz sonrası kemik kaybını önler.

K Vitamini, yağda çözünen vitaminler arasındadır. Isıya, ışığa ve oksijene dayanıklıdır. Naftakinon olarak da bilinir. K vitamini vücutta kanın pıhtılaşması için gereklidir. K vitamini, K1, K2 ve K3 olmak üzere 3 formda bulunur. K1 vitamini bitkilerden, K2 bağırsaklarda bakterilerden, K3 ise sentetik (yapay) olarak üretilen halidir.

E Vitamini Saç Bakımı

Saç Sağlığı ve E Vitamini


Vitamin eksikliklerinin çoğunda görülen ilk belirtiler saçların zayıflaması, dökülmenin artması, uçların kırılması, cildin soluk görünmesi, tırnakların kırılgan olmasıdır. Saçlar için en önemli vitaminlerin başında bir E vitamini gelmektedir. 

E Vitamini yeni saç oluşumunu desteklerken var olan saç tellerinin yumuşak, parlak görünmesini sağlar ve kırılmaları azaltır. Aynı şekilde çinko minerali de saç için önemlidir, saç dökülmesini önler ve saç köklerini güçlendirir.

E Vitamini , en önemli antioksidandır ve bağışıklık sistemi açısından pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. E vitamini diğer adıyla tokoferol gıdalarla alınan ve normal şartlarda eksikliği az görülen bir vitamindir. Antioksidan ve hücre yenilenmesi üzerinde etkilidir. 

E Vitamininin Özellikleri

E Vitamini Ampulü ve Saf E Vitamini



E Vitamini (diğer adıyla Tokoferol), en önemli antioksidandır ve bağışıklık sistemi açısından pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. E vitamini doğal olarak bitkisel yağlar, hububat ve yeşil sebzelerde, ayrıca et, balık ve yumurtada bulunan bir vitamindir. İnsanlarda eksikliği, normal beslenme halinde nadiren ortaya çıkar.

E vitamininin insanlardaki gerçek biyolojik fonksiyonu bilinmemesine karşılık antioksidan olarak özellikle hücrelerin membran, fosfolit ve plazma lipoproteinlerinin yapısında bulunan doymamış yağ asitlerini serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur.

E vitamini Nedir

E vitamini


E vitamini, kimyasal yapı itibarı ile bir tokol olup antisterilite vitamin olarak da bilinir. E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır ve özellikle hücre zarları ve lipoproteinlerde önemli antioksidan işlevler görmektedir.

Yapılan araştırmalar belli vitamin ve minerallerin sindirim yoluyla alındığında cilt, güzellik ve bir kadının genel sağlığı için faydaları olduğunu kanıtlamıştır. E vitamini , en aktifi alfa-tokoferoldür. Hafif sarı, kokusuz, yağımsı berrak ve oldukça yapışkan maddelerdir.

C Vitamini İle Saç Bakımı

Saç Bakımında C Vitamini 


Saçlarınız normalden fazla kırılıyorsa, donuk ve sağlıksız görünüyorsa C vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. İyi haber ise C vitaminin pek çok sebze ve meyvede bulunmasıdır. 

Ispanak, biber, kabak, patates gibi sebzeleri ve portakal, mandalina, karpuz, greyfurt gibi meyveleri sık tüketerek ihtiyacınız olan günlük C vitaminini alabilirsiniz.

C vitamini kalıtsal olarak meydana gelen saç dökülmesine karşı bir çözüm değildir ancak C vitamini eksikliği saç tellerinin zayıflamasına, kolay kırılmasına ve koparak dökülmelerin artmasına neden olabilir.

22 Ağustos 2015 Cumartesi

C Vitamini ve Cilt Bakım Uygulamaları

C Vitamini Cilt Bakımı

C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir, suda eritilebilen ve birçok görevi olan vitamin. Çoğu hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.

Toz formda bulunan C vitamini L Askorbik  Asit olarak bilinir. Vücutta depolanmayan c vitamini suda çözünen ve çabuk bozunan bir vitamindir. Sanılanın aksine limon ve portakalda çok yüksek oranda bulunmaz. En çok kuşburnu, biber ve maydonoz da bulunuz. Çeşitli bitkilerin yapraklarında, asma yaprağı ve sarmaşıkta çokça bulunan bir vitamindir.

C Vitamini

C Vitamini( Askorbik Asit )


C vitamini, ya da diğer adıyla askorbik asit, yaşayan canlılar için hayati öneme sahip, pek çok biyolojik fonksiyonun sürdürülmesini sağlayan, suda eriyen bir vitamindir. C vitamini, ağırlıklı olarak kaslarımızda, kemiklerimizde, kıkırdak ve diğer bağ dokularımızda ve kan damarlarında bulunur
L-ascorbic acid, 100 gram suda 33 gr çözünebilir. Vücutta depolanmayan ve suda çözünen bir vitamin olan c vitamini fazla tüketilmesi durumunda idrar yoluyla atılır.  Suda fazla bekletildiği zaman bozulma yapan ascorbic acid suda çözündükten hemen sonra tüketilmesi gereken bir vitamindir. C vitamini en çok kuşburnu, biber ve maydanozda bulunur.

21 Ağustos 2015 Cuma

Sağlıklı Saçlar İçin A Vitamini

Saç Bakımında A Vitaminli Yağ

Cildimiz gibi saçlarımızın sağlığında öncelikle tükettiğimiz gıdalardan geçer. Her vitaminin vucuttaki görevi farklıdır ve hepsi belirli oranlarda gereklidir. Saç sağlığı içinse düzenli olarak alınması gereken vitaminler arasında H vitamini, B5 vitamini, A vitamini ve C vitamini ilk sıralarda gelmektedir.

Pek çok kozmetik saç bakım ürününde kullanılan vitaminler protein sentezini artırırken , karbonhidrat ve yağların işlenmesine yardımcı olarak hücre büyümesini teşvik eder. Ayrıca A ve C vitaminleri sağlıklı saç ve tırnaklar için alınması gereken vitaminler arasında ilk sıradadır.

A Vitaminli Yağ İle Cilt Bakımı


A Vitamini Özellikleri


Oldukça özel bir vitamin olan A vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Retinol ve karoten gibi iki farklı formda bulunur. A vitamini bitkilerden, tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana, balkabağı, kavun, dolmalık biber, kırmızı biber, domates ve greyfurtta bulunur. A vitamini bulunan hayvansal kaynaklar ise, karaciğer, balık yağı, yumurta, süt ve kırmızı ettir.

A vitamini bağışıklık sistemi üzerinde etkili bir vitamindir. Ülser ve sindirim sistemine faydaları bilinen a vitamini bağışıklık sistemi sorunlarına oldukça iyi gelmektedir. A vitamini dokuların oluşumu ve bakımı konularında çok etkilidir.

Kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli roller olan bu vitamin ayrıca proteinlerin kullanımını düzenlediği billinen bu vitamin cilt problemleri ve saç problemlerine karşı oldukça faydalı bir vitamindir. Zaten bu yüzden saç, tırnak gibi problemlerle cildin yaşlanması gibi konularda kozmetik bakım amacıyla a vitamini oldukça fazla kullanılır. Neyse ben bu yazıda size asıl konumuz olan a vitamini cilt bakımı konusunu işleyeceğim.

A Vitaminli Yağ


Klinik süreçlerde Retinly Palmitatet - Retinol olarak elde edilen saf A Vitamini, Cilt bakımında özellikle anti-aging etkisinin güçlendirilmesi için emilimi yüksek cilt bakım yağlarıyla çözülerek bakım uygulamalarında kullanılır hale getirilmiştir. 

A vitamini

A vitamini

A vitamini dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için de önemlidir.

Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi, proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.

Yağda eriyen bir vitamin çeşidi olan A vitamini insan vücudunda karaciğerde depolanır. Vücut dokularının ve cildin sağlıklı olmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Sağlıklı bir kemik yapısı için de gereklidir. A vitamini doğal yoldan iki farklı şekilde meydana gelir. Biri hazır besin maddesi olarak hayvansal gıdalarda bulunan retinoldür.